علل روغن سوزی خودرو و راه های جلوگیری از آن

روغن سوزی از جمله مشکلات خودرو های فرسوده و کارکرده است. روغن سوزی یک ماشین یعنی موتور خودرو همراه با سوخت، مقداری از روغن موتور را هم می سوزاند و این سوختن روغن در خودرو سبب خروج دود آبی رنگ از دهانه اگزوز می شود. ما در این مقاله قصد داریم علل روغن سوزی خودرو و راه های جلوگیری از آن را توضیح دهیم با مجله آموزشی امداد خودرو اصفهان همراه باشید:

روغن سوزی خودرو بیشتر در خودرو های کارکرده و فرسوده اتفاق می افتد. این خودرو ها مدت هاست که کار کرده و مسافت های زیادی را طی نموده اند. روغن سوزی خودرو به این معناست که همراه با سوختن سوخت، میزانی روغن  موتور خودرو هم می سوزد.

روغن سوزی بیشتر در خودرو های کارکرده و فرسوده رخ می دهد ولی این بدان معنی نیست که ما مشکل روغن سوزی را در خودرو های جدید و تازه نفس نداریم. روغن موتور در مسیر هایی مشخص، در خودرو به جریان می آید تا از اصطکاک قطعات خودرو جلوگیری نماید.

زمانی که روغن موتور خودرو به محفظه ی احتراق راه یابد و در مجاورت حرارت قرار گیرد همراه با سوخت می سوزد در این صورت روغن سوزی در موتور را شاهد هستیم.

علل روغن سوزی خودرو و راه های جلوگیری از آن
علل روغن سوزی خودرو و راه های جلوگیری از آن

علائم روغن سوزی خودرو

دود آبی اگزوز

خروج دود آبی از اگزوز خودرو از جمله علائم روغن سوزی خودرو است. با بالارفتن دور موتور، نمود این دود آبی بیشتر می شود. خروج دود آبی از اگزوز به دلیل سوختن روغن موتور، همراه با سوخت خودرو است و به راننده این هشدار را می دهد که خودرو دچار عیب و ایرادی شده است.

امروزه برخی از خودرو ها دود آبی اگزوز را جذب می کنند از این رو شما از روغن سوزی ماشین بی اطلاع خواهید ماند. پس نباید متکی به دیدن دود آبی اگزوز خودرو باشید.

کاهش سطح روغن موتور خودرو

برخی از خودرو های موجود در بازار دود آبی خارج شده از اگزوز خودرو را به خود جذب می کنند و در نتیجه خبری از دود آبی اگزوز نیست. پس برای بررسی وضعیت روغن سوزی در خودرو تنها نباید به رنگ آبی دود اگزوز بسنده کنید.

با بررسی میزان روغن موتور خودرو می توانید سرنخی از وضعیت سوخت روغن بدست آورید. اگر سطح روغن موتور، مادام در حال کاهش باشد، یعنی احتمال روغن سوزی در خودرو است. کم کردن روغن موتور تا حد مشخص، امری طبیعی است که بر اساس نوع ساختار خودرو و نحوه رانندگی افراد متفاوت خواهد بود.

به طور معمول به ازای هر 1000 کیلومتر رانندگی مقدار مجاز کم شدن روغن موتور خودرو 2.5 لیتر می باشد و کم شدن بیش از این میزان می تواند دلیلی برای نشتی روغن موتور و یا روغن سوزی خودرو باشد.

بوی ناخوشایند از موتور

تشخیص روغن سوزی خودرو از روی بو، مختص حرفه ای های این حیطه است و همه از آن سر در نمی آورند. بوی موتور ناشی از روغن سوزی خودرو تنها توسط افراد حرفه ای و متخصصین مکانیکی قابل تشخیص است و با تشخیص سریع بو، روغن سوزی خودرو را متوجه می شوند.

چرب شدن شمع خودرو

هر چند وقت یکبار بهتر است شمع های خودرو را در زمان خاموش بودن خودرو چک کنید تا از سلامت آن ها اطمینان پیدا نمایید. وجود هر گونه روغن در سر شمع های خودرو نشان از نشت روغن موتور به محفظه ی احتراق دارد که می تواند آسیب های جدی به قطعات موتور وارد سازد. در این صورت باید شمع های خودرو را تعویض کنید.

کاهش شتاب و افت راندمان موتور

روغن سوزی خودرو می تواند راندمان موتور را کاهش دهد و سبب کاهش شتاب و افت شدید راندمان موتور گردد. موتورهای درون سوز، برای تولید نیرو و قدرت به هوا، سوخت، تراکم و جرقه زنی نیاز دارند و اختلال در هر کدام از این موارد سبب اختلال در کارکرد بهینه خودرو شده و راندمان موتور را کاهش می دهد.

وجود دوده چرب در انتهای اگزوز خودرو

زمانی که خودرو خاموش است دهانه اگزوز خودرو را لمس کنید و اگر متوجه وجود چربی در دهانه اگزوز شدید بدانید که خودرو روغن سوزی دارد. پس وجود دوده چرب در انتهای اگزوز خودرو، نشانه ای از روغن سوزی خودرو خواهد بود.

علت روغن سوزی ماشین

از روغن موتور برای کاهش اصطکاک قطعات موتور و خنک کردن قطعات موتور استفاده می شود. روغن موتور بنا به دلایلی می تواند به درون محفظه ی احتراق خودرو نشت و نفوذ کرده و همراه با سوخت سوخته شود.

نشتی روغن به درون محفظه ی احتراق خودرو سبب می شود تا روغن با هوا ترکیب شده و خاصیت روانکاوی را از دست می دهد و دیگر نمی تواند انجام وظایف خود را داشته باشد.

دلایلی سبب روغن سوزی خودرو می شود:

خوردگی کاسه نمد خودرو

کاسه نمد در تمام قسمت های خودرو استفاده می شود و وظیفه درزگیری و آب بندی در قطعات یدکی خودرو را دارا می باشد. خوردگی کاسه نمد سبب نشت روغن موتور به درون محفظه احتراق شده و در نتیجه روغن سوزی خودرو را سبب می شود.

شکستن رینگ های پیستون

رینگ های پیستون قطعات فلزی حلقه ای شکلی هستند که بر روی شیار های پیستون قرار می گیرند و حرکت راحت و دور از اصطکاکی را برای پیستون خودرو محیا می سازند.

یکی از وظایفی که این رینگ های پیستون برعهده دارند این است که روغن موتور را به درون سیلندر هدایت کرده و از نفوذ آن به درون محفظه احتراق جلوگیری می کنند. حال هر گونه آسیب و شکستگی در رینگ پیستون سبب نشت روغن موتور خواهد شد.

ساییده شدن لاستیک گیت

ساییده شدن لاستیک گیت یکی دیگر از دلایل روغن سوزی ماشین است چراکه اگر سوپاپ خودرو در گیت بیش از حد لق باشد در این صورت روغن سوزی در خودرو اتفاق می افتد. لقی سوپاپ سبب گشاد شدن کاسه نمد ساق سوپاپ می شود و در نتیجه روغن به درون محفظه ی احتراق نشت میابد و روغن سوزی خودرو کلید می خورد.

خرابی یاتاقان های خودرو

یاتاقان های خودرو دو نوع ثابت و متحرک هستند که هر دو با هر یک از محور های ثابت و متحرک میل لنگ مرتبط می باشند. از وظایف یاتاقان ها می توان تنظیم لقی میل لنگ و شاتون ها و تنظیم حرکت روان میل لنگ و شاتون ها و کاهش اصطکاک میان آن ها نام برد.

روغن موتور با عملکرد صحیح یاتاقان خودرو رابطه ای مستقیم دارد و خرابی در عملکرد یاتاقان خودرو، روغن سوزی خودرو را پدید می آورد.

خرابی شاتون

شاتون از قطعات اصلی در خودرو است که مرتبط میان میل لنگ و پیستون می باشد. ساق شاتون وظیفه ی انتقال روغن به یاتاقان های شاتون را دارد. هر گونه آسیب به شاتون می تواند سبب روغن سوزی خودرو شود.

استفاده از روغن نامرغوب

جمله ای مهم را همواره به یاد داشته باشید و آن اینکه استفاده از روغن موتور مرغوب و با کیفیت سبب می شود عمر موتور خودرو بالا برود. برای جلوگیری از روغن سوزی موتور خودرو باید در خودرو از روغن با کیفیت و مرغوب استفاده کنید.

اصطکاک در گیت سوپاپ

گیت سوپاپ از جمله مهم ترین قطعات در خودرو می باشد که حرکات رفت و برگشتی سوپاپ ها را تنظیم گر است و سبب کاهش صدای موتور خواهد شد و اجازه ی لقی به سوپاپ را نمی دهد. اگر گیت سوپاپ آسیب ببیند در این صورت نشتی روغن به درون محفظه ی احتراق اتفاق می افتد و اینگونه روغن سوزی خودرو را خواهیم داشت.

نشت روغن از واشر سرسیلندر

واشر سرسیلندر وظیفه ی اتصال سرسیلندر با بلوک سیلندر را دارد و به نوعی از نشت روغن، آب و گاز های حاصل شده از احتراق جلوگیری می کند. گرما و سرمای متوالی سبب فرسودگی واشر سرسیلندر در خودرو می شود و در نتیجه سبب ورود آب و روغن و گاز به درون محفظه ی خودرو می شود از این رو روغن سوزی خودرو اتفاق می افتد.

خوردگی بوش سرسیلندر

بوش سرسیلندر ظاهری استوانه ای دارد و در داخل حفره های موجود در بدنه ی سیلندر قرار می گیرد. فشار زیاد به موتور سبب کاهش روغن در یاتاقان خودرو می شود و این امر خشک شدن شاتون ها را به دنبال دارد. از این رو شکستگی بوش ها اتفاق می افتد که در نتیجه عدم روغن کاری مناسب موتور و نشت روغن اتفاق می افتد و روغن سوزی خودرو کلید خواهد خورد.

سوختن روغن هیدرولیک و گیربکس در موتور خودرو

گیربکس خودرو قطعه ای در خودرو است که برای اینکه عملکرد درستی داشته باشد نیازمند روغن هیدرولیک است که بر اساس شرایط استفاده و کیفیت باید تعویض گردد و عدم تعویض روغن هیدرولیک در خودرو سبب خرابی شیر پروانه ای شده و اینگونه خرابی شیر پروانه ای در خودرو، روغن سوزی در خودرو را سبب می شود.

خراب شدن شیر PVC

شیر پی وی سی مسئول هدایت گازها از طریق میل لنگ به منیفولد است. شکستگی شیر پی وی سی سبب ورود مستقیم هوا شده و با افزایش فشار، مصرف روغن موتور زیاد شده و سوخت بیشتری مصرف می شود. هر 48 هزار کیلومتر باید شیر پی وی سی تعویض گردد تا روغن سوزی خودرو رخ ندهد.

رفع روغن سوزی خودرو

روغن سوزی خودرو از جمله مشکلاتی در خودرو است که باید در صورت اتفاق حتما در جهت رفع آن برآیید چرا که سبب خرابی کامل موتور خودرو شده و هزینه های بسیاری روی دستتان خواهد گذاشت. پس  نباید از کنار آن راحت عبور کرد و از آن غافل شد.

برای رفع روغن سوزی خودرو باید به نزد کارشناسان و مکانیک های متخصص در این امر بروید تا با ابزارهایی چون کمپرس سنج، محل بروز روغن سوزی خودرو شناسایی شده و در جهت رفع این مشکل برآید. خودرو های مدرنی چون بی ام و، آپشنی دارند که روغن سوزی در خودرو را به راننده هشدار می دهد.

پیامد های روغن سوزی خودرو

خرابی هر یک از قطعات خودرو می تواند سبب خرابی دیگر قطعات و سیستم های خودرو شود. روغن سوزی خودرو هم می تواند سبب خرابی دیگر قطعات خودرو گردد و اینگونه هزینه های گزافی را برایتان به دنبال داشته باشد.

روغن سوزی خودرو می تواند سبب خرابی و اختلال در عملکرد شمع ها، میل لنگ، داغ شدن موتور، آب شدن اتصالات فلزی موتور، پیستون، سیلندر و … شود.

علل روغن سوزی خودرو و راه های جلوگیری از آن
علل روغن سوزی خودرو و راه های جلوگیری از آن

چگونه از روغن سوزی خودرو جلوگیری کنیم؟

فرقی نمی کند که ماشین معمولی دارید و یا ماشین لوکس، در هر صورت باید برای سلامت خودرو و اطمینان از کارکرد صحیح خودرو موارد زیر را انجام دهید.

  • توجه دوره ای به سطح موتور
  • استفاده از روغن های موتور مرغوب و باکیفیت بالا
  • استفاده از اسپری های تمیزکننده برای شستشوی موتور خودرو
  • استفاده از مکمل جهت رفع روغن سوزی
  • باز نکردن درب ترموستات خودرو
  • تعویض به هنگام فیلتر روغن موتور خودرو
  • استفاده از افزودنی های شیمیایی
  •  تعویض به هنگام روغن موتور

هزینه تعمیر روغن سوزی ماشین

تعمیر روغن سوزی ماشین یک کار تخصصی است و باید حتما توسط افراد متخصص صورت بگیرد. روغن سوزی خودرو اگر رفع نشود هزینه های هنگفتی برایتان به دنبال دارد. هزینه تعمیر روغن سوزی خودرو به عواملی چون علت روغن سوزی خودرو، نوع موتور خودرو، نوع خودرو، هزینه مکانیک و نوع و برند روغن موتور بستگی دارد.

هزینه تعمیر روغن سوزی در خودرو های لوکس ژاپنی و کره ای به نسبت بالاتر از خودرو های ایرانی مانند 206 و تیبا است.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
09139999228
پیمایش به بالا