علت یکسره کار کردن فن خودرو

شاید تا کنون با مشکل یکسره کار کردن فن خودرو، مواجه شده باشید، در صورت مواجهه با این مشکل حتما باید علت یکسره کار کردن فن خودرو را پیدا کرده و در صدد رفع این مشکل و ایراد برآیید. یکسره کار کردن فن خودرو و روشن ماندن آن ، معمولاً به دلیل وجود مشکل در سیستم خنک‌کننده یا سیستم الکتریکی خودرو است.

زمانی که با مشکل یکسره کار کردن فن خودرو مواجه هستید از رانندگی با خودرو جدا خودداری کنید چرا که ادامه رانندگی در این حالت می‌تواند منجر به آسیب ‌های جدی و پرهزینه به موتور خودرو شود. امداد خودرو اصفهان در این مقاله قصد دارد شما را با علت یکسره کار کردن فن خودرو آشنا کند تا به راحتی در مواجهه با این مشکل درصدد رفع آن برآیید.

یکسره کار کردن فن خودرو
یکسره کار کردن فن خودرو

یکسره کار کردن فن خودرو

یکسره کار کردن فن خودرو یا عملکرد مداوم آن وضعیتی است که در آن فن خنک‌کننده موتور بدون وقفه و به طور پیوسته به کار خود ادامه می‌دهد. این وضعیت که به عنوان یکسره کار کردن فن شناخته می‌شود نشانه‌ ای از وجود نقص فنی در سیستم خنک‌کننده یا سیستم الکتریکی خودرو است و نیازمند بررسی و رفع عیب فوری می‌باشد.

در شرایط عملکرد نرمال فن خنک‌ کننده موتور، تنها زمانی فعال می‌شود که دمای موتور به سطح معینی (معمولاً در محدوده ۹۰ تا ۹۵ درجه سانتی‌گراد) برسد. پس از آنکه موتور به اندازه کافی خنک شد و دما به حد مطلوب کاهش یافت فن خودرو خاموش می‌شود. اما در زمان یکسره کار کردن فن خودرو، این چرخه ی طبیعی مختل شده و فن بدون توجه به دمای موتور، به طور مداوم به کار خود ادامه می‌دهد.

یکسره کار کردن فن خودرو می‌تواند نشانه‌ای از وجود مشکل جدی در سیستم خنک‌کننده باشد. نادیده گرفتن این وضعیت و عدم رفع عیب می‌تواند منجر به افزایش بیش از حد دمای موتور و آسیب جدی به موتور خودرو شود. بنابراین در صورت مشاهده مشکل یکسره کار کردن فن خودرو توصیه می‌شود تا در اسرع وقت به یک تعمیرکار متخصص مراجعه کرده و نسبت به بررسی و رفع عیب اقدام نمایید. امداد خودرو اصفهان از جمله متخصصان معتبر در زمینه خودرو است که به راحتی تنها با یک تماس در سریع ترین زمان ممکن خود را به محل رسانده و مشکل خودرو را برایتان رفع می نماید.

دلایل یکسره کار کردن فن خودرو

یکسره شدن فن خودرو می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که برخی از آن‌ها ساده و برخی دیگر پیچیده‌تر و پرهزینه ‌تر هستند. در این زیر تعدادی از این دلایل آورده شده است:

ایراد در سنسور دما

سنسور دما که معمولاً از نوع ترمیستور است و نقش حیاتی در کنترل عملکرد فن خودرو دارد. این سنسور با تغییر دما، مقاومت خود را تغییر داده و سیگنالی به واحد کنترل الکترونیکی موتور ارسال می‌کند. ECU بر اساس این سیگنال تصمیم می‌گیرد که فن را روشن یا خاموش کند. اگر سنسور دما دچار خرابی یا نقص شود اطلاعات نادرستی به ECU ارسال می‌کند و یکسره کار کردن فن خودرو را خواهیم داشت.

گیر کردن رله فن

رله فن قطعه‌ای الکتریکی است که وظیفه کنترل جریان برق فن را بر عهده دارد. اگر رله فن دچار مشکل شود و در حالت وصل گیر کند فن بدون توجه به دمای موتور به طور مداوم روشن می‌مان و مشکل یکسره کار کردن فن خودرو را خواهیم داشت. برای بررسی رله فن می‌توان از یک ولت‌ متر استفاده کرد و ولتاژ آن را اندازه‌گیری نمود. در حالت عادی ولتاژ رله باید ۱۲ ولت باشد. اگر ولتاژ متفاوتی مشاهده شود این نشان‌دهنده آسیب‌دیدگی رله فن بوده و باید تعویض شود.

خرابی در سوئیچ فن

سوئیچ فن که با ترموستات در ارتباط است و وظیفه ارسال سیگنال به ECU برای فعال کردن فن را بر عهده دارد. هنگامی که دمای موتور به حد مشخصی می‌رسد، سوئیچ فن سیگنالی به ECU ارسال می‌کند و فن خودرو را فعال می‌کند. اگر سوئیچ فن دچار خرابی شود یکسره کار کردن فن خودرو را خواهیم داشت.

ایراد در کلاچ فن

مسئول اتصال فن رادیاتور به سیستم موتور و هماهنگی عملکرد آن، کلاچ فن است. اگر کلاچ فن دچار مشکل شود فن نمی‌تواند به درستی کار کند. با گذشت زمان و استفاده طولانی، فنرهای داخل کلاچ فرسوده و زنگ ‌زده می‌شوند. این زنگ‌ زدگی و فرسودگی می‌تواند باعث گیر کردن کلاچ و در نتیجه یکسره کارکردن فن خودرو شود. این حالت می‌تواند آسیب‌های جدی به موتور وارد کند.

ایراد در ECU خودرو

واحد کنترل الکترونیکی موتور که به عنوان مغز متفکر خودرو شناخته می‌شود وظایف متعددی را در مدیریت و کنترل عملکرد موتور بر عهده دارد. این واحد پیچیده اطلاعات مختلفی را از سنسورهای گوناگون خودرو دریافت کرده و پس از پردازش آن ‌ها، دستورات لازم را به بخش‌های مختلف موتور ارسال می‌کند.

یکی از وظایف حیاتی ECU کنترل دمای موتور و سیستم خنک ‌کننده است که با دریافت اطلاعات از سنسورهای دما به طور مداوم دمای موتور و مایع خنک ‌کننده را بررسی می‌کند. این اطلاعات به ECU کمک می نماید تا تصمیم بگیرد که چه زمانی فن رادیاتور را روشن یا خاموش کند. در صورتی که ECU دچار نقص فنی یا خرابی شود فن خودرو به طور مداوم روشن می‌ماند و ما مشکل یکسره کارکردن فن خودرو را خواهیم داشت.

آسیب دیدن سیم کشی های الکتریکی

یکی از دلایل احتمالی برای یکسره شدن فن خودرو آسیب دیدن سیم‌کشی‌ های الکتریکی است. این سیم‌ ها نقش حیاتی در انتقال سیگنال‌ های الکتریکی بین اجزای مختلف سیستم خنک‌ کننده از جمله سنسور دما، رله فن و واحد کنترل الکترونیکی موتور (ECU) ایفا می‌کنند. هرگونه آسیب قطعی یا اتصال کوتاه در این سیم‌ ها می‌تواند منجر به ارسال اطلاعات نادرست یا عدم ارسال اطلاعات به ECU شود و در نتیجه عملکرد فن دچار اختلال گردد و یکسره کار کردن خودرو را داشته باشیم.

پایین بودن سطح مایع خنک کننده

مایع خنک‌ کننده با گردش در اطراف موتور گرمای تولید شده توسط آن را جذب کرده و سپس به رادیاتور منتقل می‌کند تا در آنجا خنک شود. کاهش سطح این مایع مقدار کافی از آن را برای جذب مؤثر گرمای موتور کاهش می‌دهد. در نتیجه دمای موتور به سرعت افزایش می‌یابد. کاهش سطح مایع خنک‌ کننده در سیستم خنک ‌کننده خودرو می‌تواند منجر به یکسره کار کردن فن خودرو شود. مایع خنک‌ کننده که وظیفه جذب و انتقال حرارت از موتور به رادیاتور را بر عهده دارد در صورت کمبود قادر به انجام این وظیفه به نحو مطلوب نخواهد بود.

اهمیت بررسی و رفع عیب یکسره کار کردن فن خودرو

فن رادیاتور خودرو قطعه ای کوچک در خودرو است که نقش حیاتی در عملکرد صحیح موتور ایفا می‌کند. این قطعه با کمک مایع خنک ‌کننده، دمای موتور را در محدوده نرمال و ایمن نگه می دارد. عملکرد فن رادیاتور از طریق دو مکانیزم اصلی صورت می‌گیرد:

ترموستات

بین موتور و رادیاتور ترموستات قرار دارد و وظیفه کنترل دمای موتور را بر عهده دارد. هنگامی که دمای مایع خنک‌ کننده از حد مشخصی فراتر رود، ترموستات فعال شده و دستور روشن شدن فن خودرو را صادر می‌کند.

سیستم الکتریکی

علاوه بر ترموستات، سیستم الکتریکی نیز در عملکرد فن رادیاتور نقش موثری ایفا می نماید. با افزایش دمای مایع خنک‌ کننده، یک کلید رله الکتریکی فعال شده و جریان برق لازم برای روشن شدن فن خودرو را فراهم می‌کند. به طور کلی، می‌توان گفت که فن رادیاتور خودرو زمانی روشن می‌شود که دمای مایع خنک‌ کننده به حدود ۹۳ تا ۱۱۰ درجه سانتی‌گراد (۲۰۰ تا ۲۳۰ درجه فارنهایت) برسد. این دما، دمایی است که در آن موتور برای جلوگیری از آسیب ‌های ناشی از گرمای بیش از حد نیاز به خنک شدن دارد.

امداد خودرو نجف آباد

 

رفع مشکل یکسره کار کردن فن خودرو

برای رفع مشکل یکسره کار کردن فن خودرو باید ابتدا علت اصلی مشکل شناسایی دقیق شود تا فرآیند تعمیر و رفع مشکل خودرو تسریع گردد. برای این کار باید موارد زیر را بررسی نمایید:

بررسی فن رادیاتور

رادیاتور آلوده می‌تواند مانع از فرآیند خنک ‌سازی موتور شده و منجر به یکسره کار کردن فن خودرو شود. برای رفع این مشکل، از یک پاک ‌کننده قوی و چربی بر استفاده کنید تا تمامی آلودگی ‌ها را از بدنه و پره‌ های فن پاک نمایید.

بررسی سیم‌کشی فن خودرو

پس از تمیز کردن فن، سیم‌های برق آن را بررسی کنید. سیم‌ های مثبت و منفی را جدا کرده و به دنبال هرگونه آسیب یا زنگ‌ زدگی یا اتصالات ضعیف باشید. در صورت مشاهده هرگونه مشکل سیم‌ها را تعمیر یا تعویض کنید.

بررسی مایع خنک‌ کننده خودرو

بررسی سطح مایع خنک‌ کننده یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای اطمینان از عملکرد صحیح فن خودرو است. کاپوت خودرو را باز کرده و سطح مایع خنک ‌کننده را بررسی نمایید. در صورت کمبود مایع خنک ‌کننده آن را تا سطح مناسب پر کنید.

بررسی ECU

اگر پس از انجام مراحل فوق، مشکل همچنان پا برجا بود، ممکن است مشکل از واحد کنترل الکترونیکی موتور باشد ECU را باز کرده و برد داخلی آن را بررسی کنید. در صورت مشاهده هرگونه آسیب یا مشکل آن را رفع نمایید.

در زمان مواجهه با مشکل یکسره کار کردن فن خودرو توجه داشته باشید که از رانندگی با خودرو جدا خودداری کنیدچرا که ممکن است باعث آسیب جدی به موتور خودرو شود. امداد خودرو اصفهان از جمله مطمئن ترین امداد خودرو ها می باشد که به راحتی با تماس با آن ها می توانید کارشناس مربوطه را در محل برای رفع مشکل داشته باشید.

به منظور جلوگیری از بروز مشکل یکسره شدن فن رادیاتور، لازم است سیستم خنک‌کننده خودرو به طور منظم و دقیق بررسی شود. انجام این بررسی‌های دوره‌ای و رعایت نکات ذکر شده می‌تواند از بروز مشکلات مربوط به یکسره شدن فن رادیاتور جلوگیری کرده و از عملکرد صحیح سیستم خنک‌کننده اطمینان ایجاد نماید. توجه داشته باید که از رانندگی با خودرویی که فن آن به طور مداوم روشن است، خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث آسیب جدی به موتور شود ، جدای از آن در صورت تعویض هر یک از قطعات سیستم خنک‌کننده از قطعات اصلی و با کیفیت استفاده کنید و در صورت عدم توانایی در شناسایی و رفع مشکل، حتماً از یک تعمیرکار متخصص کمک بگیرید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
پیمایش به بالا